Logo Loader

#44 Da li postoje klasne razlike – period gimnazije

Ni dan danas nije popularno, da ne kažem poželjno pričati o klasnim razlikama. Oni što su dole ih teško prihvataju, oni što su gore njih baš i nije briga.

Ja sam se sa velikim klasnim razlikama srela već u prvoj godini gimnazije. Dobro propatila zbog istih i naučila izuzetno bitne principe života.

U mom razredu bilo nas je 40, pamtim da nas je svega 3 bilo iz radničke porodice, ostalih 37 mojih drugara i drugarica potocali su iz najuglednijih novosadskih porodica lekara, advokata, političara, umetnika, preduzetnika, naučnika.

Sve divni pojedinci, ali su se grupe brzo napravile, i to po pravilima meni tada još nejasnim, mada beskrajno korisnim za ostatak života.

Nekako se nisam mogla sasvim uklopiti ni u jednu. Dobijala sam pravo da budem gost u svakoj, mada ne i stalni član.

Da bude još zanimljivije imali smo i par profesora kojima nikako nije bilo mesto u Gimnaziji, niti bilo kojoj drugoj obrazovnoj ustanovi, već u jednoj drugoj vrsti institucije.

Bio je to sa jedne strane vrlo bolan period za mene, s druge strane prvi značajn susret sa realnošću života. Da sam vojskovođa poredila bih taj period mog života sa Drugim Svetskim ratom

Zašto ga poredim sa vojevanjem i ratom ?

Iz razloga jer jer trebalo biti vrlo vešt strateg i znati “ratovati” i preživeti.

Ratovati s kim, preživeti šta?

Samo ove 3 “sitnice” :

Prvo, ratovati sama sa sobom, preživeti svoje pubertetske frustracije.

Drugo, ratovati sa profesorima, preživeti prevelike zahteve, velike količine predmeta i obimno gradivo.

Dok ti isto profesori, jedan broj njih, menjaju svoje ponašanju, ton glasa, izraz lica u zavisnosti sa čijim detetom razgovaraju, kao da su u pozorišnom komadu. Zadivljujuće mada i jako bolno za neke od nas.

Treće, ratovati sa mojim drugarima i drugaricama. Preživeti njihove reči, ponašanje i odbacivanja.

Period Gimnazije je period 1992 -1996. godina.

Godine 1993. sećam se sankcija, moji roditelji rade za 2 marke, prvi put se susrećemo sa oskudicim, dok sa druge strane gledam moje drugare koji imaju sve, bez preterivanja kao u tada popularnoj seriji “Beverli Hills”.Većina ide na ekskurziju, ja ne idem.

Za te četiri godine Gimnazije ja sam završila i gimnaziju i fakultet života.

Razvila sam i usavršila strategije preživljavanja i pregovaranja, veštine javnog nastupa, asertivnu komunikaciju, kako ostati miran dok te gaze, zahvalnost, istrajnost, prihvatiti poraz, suočiti se sa zdravom konkurencijom, biti odbačen, biti drugačiji, biti strpljiv. I još mnogo toga, pisaću vam.

U svakom dobrom filmu i priči postoji ličnost koja pomaže glavnom junaku da preživi i pobedi “mračne sile”.

U ovoj mom životnom serijalu, moj Anđeo svetla je bila naša Razredna, hodajuća ljubav i smirenost. Osoba sa toliko prefinjenost i dobrote da je bila totalna suprotnost svemu oko sebe. Potpuno opuštena i razumna, saosećajna i nadasve mudra i intuitiva.
Sve je znala da vidi, oseti i čuje i sve je elegantno i jednostavno znala da reši.
Govorili su nam ostali profesori: “Vi ste razred razmažen kao i vaša razredna”.

A ja sam joj i dan danas beskrajno zahvalna baš na toj “razmaženosti” koju nas je naučila.

Kakvo vi iskustvo imate na ovu temu?

Lično mene su upravo svi oni, baš ta deca bogatih ljudi toliko ojačala, dala mi vetar u ledja, snagu i inat da budem najbolja što mogu. Zahvalna sam im neopisivo.

Ponovo da trebam da biram opet bih izabrala sve pomenuto i usudila se da još jednom proživim i preživim isto iskustvo.

Ako vam se tekst koji ste pročitali dopao podelite ga sa vašim prijateljima i porodicom.

Live.Learn.Act.

S ljubavlju,

Snežana

Ako želiš da se upoznamo i dogovorimo oko zajedničkog rada, zakaži besplatnu konsultaciju od 30 minuta.

Ako želite da naučite metode, tehnike, alate koje će vam pomoći da kreirate vaš Izvanredan životm pozivam vas da se prijavite za kurs ” Your Extraordinary Life ” i na jedan zabavan, interaktivan način obogatite svoje komunikacione veštine, saznate šta tačno želite, naučite aktivno da slušate i još mnogo toga korisnog, primenjivog u svim sferama života.

Ako želiš da upoznaš Sebe bolje kroz Numerologiju, da saznaš Svoj Kod, da saznaš kojim brojem te život vodi, za čim tvoja duša vapi i još mnogo toga, zakaži svoju Numerološku konsultaciju sa mnom.

Ako ti je bliži metod Coaching-a, kroz ragovor bi ti bilo jednostavnije da dođeš do odgorova šta sve želiš, koje ciljeve želiš da postaviš, otkriješ koja je tvoja velika Vizija i Svrha zakaži Coaching konsultaciju sa mnom, pošalji mi mail na uspesanposao.rs@gmail.com.

#ljubav #porodica #sloboda #budiljubav #numerologija #NLP #komunikacija #podrška #konsultacije #zakažisvojukonsultaciju

P.S. Danas još malo više volim sebe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snežana je rođena da bude profesor, trener, coach. Kad vam kaže da će da se posveti 10000%, ona to zaista i misli i čini.
Nikola Dz.

Zakažite Besplatnu Konsultaciju

Vaša poruka