Logo Loader

#321 Emotivno prejedanje – 7 koraka za rešenje

Kada osvestite da ste upali u faza da pod uticajem emocija jedete nekontrolisano. Prvo što je bitno biti iskren prema sebi i pozabaviti se celo situacijom. Ja sam se našla u istom izazovu, posle porođaja. Kod mene je bio uzrok veliki umor, skoro da nikako nisam spavala prvih godinu dana po Bobovom rođenju.

Ja sam svoji umor u početku veoma nesvesno zatrpavala hranom, jedina sreća u svemu što nisam gomilala kilograme, mada ni u tom slučaju nije mi taj prekomerni unos slatkiša i čipsa ništa pametno doneo.

Kad sam osvestila starts mi se dešava, u tom momentu sam bila na završnom  5 nivou učenja holandskog jezika. Kao jedan od obaveznih radova na tom nivou je i prezentacija bazirana na naučnim istraživanjima.

Tako da sam ja spojila lepo sa korisnim, pročitala veliki broj naučnih radova i studija na temu emotivnog prejedanja. Uradila prezentaciju i pomogla sebi da iz tog začaranog kruga izađem,

Tada sam  naučila da se rešenje nastale situacije može krenuti rešavati kroz sledećih 7 koraka:

1.  Prvo korak je prepoznati situaciju, potrebno je sebe zapitati: ”Kada i u kojim situacijam imam potrebu da odmah posegnem za unosom hrane i to mahom jedem brzu nezdravu hranu, koja mi je pri ruci? ” Da dobijete ideju o čemu se radi, nabrojaću par mogućih scenarija: kada sve obaveze zarvšite i sednete u fotelju ispred televizora, kada vas je šef iznervirao, kada ste imali neki za vas težak ragovor sa partnerom, itd.

2. Drugo korak je prepoznati emociju i pitati se: ” Kako se osećam i šta tačno osećam u tim situacijama? ” Već kada imenujete šta osećate, bilo da je to umor, tuga, bes, stres, napetost, usamljenost ili nešto drugo, već ste na korak bliže da sebi pomognete. Mi ljudi smo skloni da sve pomenute emocije pokušavamo potopiti, zatrpati hranom ili pićem. Ja lično mislim da nikome nije cilj da se prejede ili napije, da je uvek nešto u pozadini tog ponašanja.

3. Treći korak je prepoznati potrebu i  postaviti sebi pitanje: ” Šta ja zapravo želim, koja je moja stvarna potreba?” Tu ćete postati svesni šta bi vas učinilo zadovoljni, koju potebu vi imate, a zamenili ste je kratkotrajnim zadovoljstvom kroz unos hrane ili pića.

4. Četvrti korak je da produžite period od momenta kada se javi neopisiva glad do momenta kada ćete i nešto pojesti. Pokušajte minimum 15 minuta da odložite unos hrane. Emocija koja dođe tako brzo i iznenada, može veoma brzo i da ode, a  da vi nakon samo 15 minuta ne budete više gladni. Uvek pomaže da sednete, opustite se, dišete duboto i pitate sebe: ” Šta mi se sada dešava?”.

5. Peti korak je preusmeravanje pažnje sa gladi na nešto drugo, na primer: možete otići da se prošetate, da se istuširate, pozvati nekog prijatelja da se ispričate, pročitati poglavlje knjige, na taj način ćete privremeno zaboraviti na glad, a ako je ona tu i posle svega, moguće je da je u pitanju stvarna fizička glad.

6. Šesti korak je istražiti poreklo emocija, pitajte sebe: ”Kako je moguće da poslednjih 5 nedelja, meseci ili godinu dana imam ovu emociju u sebi, šta je uzrok tome. Moguće je da ne možete na sve uticati, ali svakako se možete fokusirati na ono što je pod vašom kontrolom

7. Sedmi korak je rešiti izazov i situaciju koja je uzrok da se osećate manje prijatno u svojo koži i  zato tu emociju  potiskujete hranom i pićem. Kada nađete rešenje da više ne ulazite u to emotivno stanje, nećete ni posezati za hranom da zatrpavate tu emocije koje vam ne prijaju, jer te emocija neće ni biti.

Želim vam da imate dovojno ljubavi prema sebi, da budete nežni, strpljivi sa svim u sebi i oko sebe, da korak po korak se oslobodite svih emocija koje vam ne služe i da uživate u zdravoj hrani baš onda kada osetite pravu fizičku glad. Srećno, verujem u vas.

Ako vam se tekst koji ste pročitali dopao podelite ga sa vašim prijateljima i porodicom.

Live.Learn.Act.

S ljubavlju,

Snežana

Ako želiš da se upoznamo i dogovorimo oko zajedničkog rada, zakaži besplatnu konsultaciju od 30 minuta.

Ako želite da naučite metode, tehnike, alate koje će vam pomoći da kreirate vaš Izvanredan životm pozivam vas da se prijavite za kurs ” Your Extraordinary Life ” i na jedan zabavan, interaktivan način obogatite svoje komunikacione veštine, saznate šta tačno želite, naučite aktivno da slušate i još mnogo toga korisnog, primenjivog u svim sferama života.

Ako želiš da upoznaš Sebe bolje kroz Numerologiju, da saznaš Svoj Kod, da saznaš kojim brojem te život vodi, za čim tvoja duša vapi i još mnogo toga, zakaži svoju Numerološku konsultaciju sa mnom.

Ako ti je bliži metod Coaching-a, kroz ragovor bi ti bilo jednostavnije da dođeš do odgorova šta sve želiš, koje ciljeve želiš da postaviš, otkriješ koja je tvoja velika Vizija i Svrha zakaži Coaching konsultaciju sa mnom, pošalji mi mail na uspesanposao.rs@gmail.com.

#ljubav #porodica #sloboda #budiljubav #numerologija #NLP #komunikacija #podrška #konsultacije #zakažisvojukonsultaciju

P.S. Danas još malo više volim sebe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snežana je rođena da bude profesor, trener, coach. Kad vam kaže da će da se posveti 10000%, ona to zaista i misli i čini.
Nikola Dz.

Zakažite Besplatnu Konsultaciju

Vaša poruka