Logo Loader

#326 Reprezentativni Sistemi – NLP

Sve oko nas počinje tako što prvo primimo informaciju, a informacije primamo putem naših čula. Naša čula su osnovni alat prepoznavanja ili percepcije. Primarni reprezentativni sistemi su vizuelni, auditivni i kinestetički. Čulo ukusa i mirisa se najčešće svrstavaju u kinestetički reprezentativni sistem.

Svakom od nas je jedan od pomenutih reprezenativnih sistema bitniji od drugog, to je naglašeno subjetivna stvar. Ako je meni najbitnije kako nešto izgleda, moguće je da je vama najbitnije kako nešto miriše. Otuda često i postoji mogućnost da sa svojim najbližima imamo temu za diskusiju. Kada prihvatimo različitost kao normalnu pojavu, sve dobija jednu opušteniju notu. Da li se slažete?

Bitno je znati da dominantno vizuelna osoba sve naše reči prvo pretvara u sliku i tako sebi približava informaciju. Toj osobi ćete najbolje pomoći ako nacrtate sve ono što govorite. Diminantno vizuelna osoba ”vidi” sve što se čuje i oseća. Vizuelci mnogo bolje pamte lica nego imena osoba koje su upoznali. Imaju često memoriju kao slon, koriste ruke dok govore, umeju da zažmure na momenat da bi se nečeg setili, izvukli sliku iz arhive mozga. Pliko dišu, govore brzo.

Dominantno auditivne osobe obraćaju pažnju kako nešto zvuči na prvom mestu. Oni slušaju izgovorenu rečenicu, bitan im je ritam i ton kojim će ona biti izgovorena. Auditivci bukvalno informacije koje im stižu preslušavaju kao melodiju. Kada mi neko kaže da imam prijatan glas i dobru dikciju, znam da se preko puta mene nalazi auditini tip. Oni više vole da razgovaraju telefonom, nemojte im Zoom ni spominjati, taj vizuelni kontakt im odvlači pažnju i ne prija im sasvim. To su osobe koje obožavaju da slušaju radio i muziku uopšte. Udišu relativno duboko i izdišu veoma kontrolisano.

Kinstetici donose odluke na osnovu svojih osećanja i osećaja. Sve informacije obrađuju kroz svoj osećajm dodit, emociju, ukus i miris. Ako im se vi dopadnete, ako budite dobru emociju u njima tek tad mogu doneti odluku da imaju neki dublji kontakt, Isto tako postupaju u kupovini, samo ako im se proizvod svidi oni će ga kupiti, sve bazirano na ličnom osećaju. Kinsetetici umeju da budi i hedonisti, da vole da jedu i imaju koju kilu više. Oni dišu duboko i vole da dodiruju druge osobe. Temperaturnu razliku će prvo oni registrovati i dati komentar da je ili hladni ili pretoplo. Odeća je bitno da bude udobna, nije im izgleda toliko bitan. Najbolje uče kroz akciju i telesni pokret.

Nadam se da ćete sada imati bolji pregled situacije kod vas kući. Da na osnovu opisa možete prepoznati koji reprezenativni  sistem je dominatan kod vaših ukućana i prilagoditi vaš prenos informacija njima, kako bi vas brže i lakše razumeli.

Svi koristimo sve reprezentativne sisteme, ali jedan nam je dominatna. Gde se vi naviše pronalazite, napišite u komentaru ?

Ako vam se tekst koji ste pročitali dopao podelite ga sa vašim prijateljima i porodicom.

Live.Learn.Act.

S ljubavlju,

Snežana

Ako želiš da se upoznamo i dogovorimo oko zajedničkog rada, zakaži besplatnu konsultaciju od 30 minuta.

Mnogo više o brojevima možete saznati na dvodnevnom Seminaru ”Značenje brojeva – Osnove Numerologije”, koji ću održati 26. i 27. septembra, 3 sata edukacije svaki dan, uz primenu naučenog na samom seminaru, jutarnji termin 9:00 – 12:00 časova.  Za sve dodatne informacije i za prijavu na seminar pošaljite mi mail na: uspesanposao.rs@gmail.com

Ako želite da naučite metode, tehnike, alate koje će vam pomoći da kreirate vaš Izvanredan životm pozivam vas da se prijavite za kurs ” Your Extraordinary Life ” i na jedan zabavan, interaktivan način obogatite svoje komunikacione veštine, saznate šta tačno želite, naučite aktivno da slušate i još mnogo toga korisnog, primenjivog u svim sferama života.

Ako želiš da upoznaš Sebe bolje kroz Numerologiju, da saznaš Svoj Kod, da saznaš kojim brojem te život vodi, za čim tvoja duša vapi i još mnogo toga, zakaži svoju Numerološku konsultaciju sa mnom.

Ako ti je bliži metod Coaching-a, kroz ragovor bi ti bilo jednostavnije da dođeš do odgorova šta sve želiš, koje ciljeve želiš da postaviš, otkriješ koja je tvoja velika Vizija i Svrha zakaži Coaching konsultaciju sa mnom, pošalji mi mail na uspesanposao.rs@gmail.com.

#ljubav #porodica #sloboda #budiljubav #numerologija #NLP #komunikacija #podrška #konsultacije #zakažisvojukonsultaciju

P.S. Danas još malo više volim sebe.

photo : Andrea Piacquadio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snežana je rođena da bude profesor, trener, coach. Kad vam kaže da će da se posveti 10000%, ona to zaista i misli i čini.
Nikola Dz.

Zakažite Besplatnu Konsultaciju

Vaša poruka